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Bi-bim-guksu 비빔국수 Mixed Noodles

비빔국수- Bibimguksu
비빔국수- Bibimguksu

Yesterday we made Bibimguksu with my mother-in-law. Bi-bim 비빔 meaning to mix and guksu 국수 meaning noodles can be served either hot or cold, with or without soup depending on the seasons. The recipe varies from house to house and some provinces have their specific styles. Bobby’s favourite Bibimguksu is from the Busan province; the noodles are made of buckwheat and rice flours with corn and potato starches. Thin, slightly chewy noodles come out in a large bowl of steaming salty beef broth, slurped down in record times going for 6,000-8,000won ($8-$10 AUD).

The one we made was basic yet delicious;  a bowl of chewy noodles with fried kimchi, mother- in -law’s red sauce (recipe to follow), a hard boiled egg and crisp cucumber. Radish can also be added to aid the cucumber with its cooling effect. In Australia when we used to buy the ready made packs – insanely spicy – from the Korean store, my mouth would be on fire, I dribbled and raged. We stopped buying them but now that I have this recipe, happy days ahead!

 

DSC03924[1]

This is what the noodle packet looks like if you now want to make this simple dish.

For the mother-in-law’s red sauce you will need:

2TBSP gochujang paste

2TBSP gochu-garu/ red pepper flakes

1TBSP each of  rice vinegar, rice wine/sake, Japanese apricot  juice, sesame oil, sesame seeds, brown sugar

1 onion finely diced

2 cloves of crushed garlic

MIX ALL TOGETHER and you’re good to go.

DSC03878 DSC03879

Cook the noodles according to the instructions on the packet, fry up your kimchi with some sesame seeds, julienne the cucumbers then plate up. The top photo shows before mixing. I like to keep them seperate for a little bit so i can grab chunks of Kimchi, then spread the rest of the sauce halfway through.

To make this dish really colourful and crunchy, add capsicums, carrots and purple cabbage.

If you’re still not convinced, drool over these google images of bi-bim-guk-su then get creating!

 

Happy eating- Chan and Bob

어젯밤 저희는 비빔국수를 만들어 먹었어요. 어머니께서 만드시고 제 와이프가 옆에서 도왔죠. 아시다시피 방방곡곡에는 그 지방의 특색에 맞는 국수가 발달 되어 왔지요.  그 중에서도 제가 최고로 치는건 바로 부산밀면. 깔끔하면서도 술술 잘 넘어가던 그 맛을 아직도 잊을 수가 없네요. 밖에서 국수를 사 먹는다면 적게는 3천원부터 비싼것은 8천원까지 가격대는 변동 폭이 큽니다.

국수의 기원은 확실하게 전해지지 않지만 6천년전 중국으로 부터 시작되어 실크로드를 타고 유럽으로 그리고 우리나라를 거쳐 일본까지 전파 되었다는 설이 가장 유력하다고 합니다.

국수(면)은 종류별로 맛이나 질감이 다 다른데요, 저희가 어제 만들어 먹은 면은 밀로 만들어진 소면 입니다. 비빔국수를 만들어 먹기에 좋으며, 국물이 있는 국수조리에도 아주 잘 어울립니다.

밑에는 양념 조리법입니다.

2TBSP 고추장

2TBSP 고춧가루

각각 1TBSP 식초, 정종, 매실액기스, 참기름, 볶은참깨, 설탕

양파 1개

다진마늘 2개

그리고 잘 섞어 주시면 양념장 완성!!

면은 포장지에 적혀있는 방법을 따라 조리하시고, 삶은 계란과 오이를 썰어 준비해 주시구요. 김치는 잘게 썰어 볶은참깨를 넣고  볶아주세요. 마지막으로 면을 그릇에 담고 준비된 볶은 김치와 삶은계란 오이 양념장을 그위에 얹어주시면 맛있는 비빔국수완성!!

기호에 따라 피망이나 당근 등을 첨가해 주시면 아삭 한 맛도 느끼실 수 있겠습니다.

그럼 다들 행복한 식사시간 갖으시길 바랍니다.^^

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4 thoughts on “Bi-bim-guksu 비빔국수 Mixed Noodles

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