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Ggot-gae-tang 꽃게탕 Blue Crab Stew

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Early last night we went to the market and got some crabs at 4,000 won each ($4.50 AUD). Rainbow umbrellas were propped up haphazardly to protect the goods from the rain and bulb lights were strung everywhere. I always enjoy walking through the bustling alley; Ahjumma’s dressed to the nines in flamboyant clothes dragging their little carts, hustlers calling out. “Podo oh-cheon won!” “please come in!” “sai-yo sam-ni-da!” That particular market is my favourite. Everyone’s pushing and jammed in and just when you think you can’t take it anymore, you’ve popped out the other end into open space.

It goes without saying that for the cheapest and freshest produce, it’s always best to use the market. Did I mention these were alive?

 

If anyone’s learning Korean, they might’ve noticed 꽃 meaning flower. Bobby gives a little explanation here, as to why it’s called flower crab.

 

I helped prepare the vegetables – sliced onions, carrot and chillies and pounded the garlic to a pulp while the mother-in-law took care of the crab clean/prep. It’s all fun and games until you have to cook them. The legs are removed and they’re given a scrub over with a metal scourer. At this point I got a tad stressed out since they were still alive and Bobby had to take over holding the pot while I went and cried. She wasn’t offended as she had similar experiences with some pitiful mackerel back in the day.

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Into the carrot, onion and chilli pot went some water, soy sauce, Japanese apricot, sake, anchovy sauce, a tbsp of brown sugar, three tbsps of chilli flakes and some sea salt. Mix this altogether then place it over the crabs, bring to a boil and then simmer gently for 25 minutes.

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Voila! The crabs are cracked open with chopsticks and steam escapes. Salty and slightly spicy soup surrounds the sweet, moist and tender meat. The congealed nutrient rich eggs are soft and chewy. For the health conscious, this right here is a high protein low calorie meat full of minerals and nutrients.

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This dish is one of Bobby’s favourites. If your man or lady friend likes seafood, give this one a go.

Happy eating – Chan and Bob

오늘 저녁 반찬으로 우리는 집 근처에 위치한 재례시장에서 2만8천원 어치 꽃게를 사왔습니다. 세어보니 7마리, 마리당 4천원 꼴로 제철 이지만 별로 싸지만은 않은 가격이었죠. 저희 동네 시장은 많이 활성화가 되어있어 사람들이 많이 몰립니다. 저녁시간에 가면 이리 치이고 저리 치이고 사람 냄새 나는 곳이죠. 가격도 일반 마트 보다 싸고 싱싱한 과일이나 채소, 육류를 구매 할 수 있어서 저희도 종종 찾고 있습니다.

쉔텔은 야채를 손질하고 난 후 저희 어머니께서 살아 있는 꽃게를 손질하는 것을 보며 슬며시 방으로 가더니 끝내 울음을 터뜨렸어요. 그 이유가 참 안타까우면서도 웃긴게 살아 있는 게의 다리를 꺾고 배딱지를 떼고 박박 문질러서 씻어대니 꽃게가 말은 못하지만 얼마나 아프겠냐는 것입니다. 저희 한국인은 살아있는 해산물을 으뜸으로 치기에 살아있을때 손질하는걸 어려서부터 봐왔기 때문에 익숙하지만 쉔텔에게는 그렇지 않은가 봅니다. 그래서 제 마음약한 와이프는 딱 맛만 보고 먹지를 못했어요. 이 맛있는 꽃게 탕을.. 하하 여담이지만 저희 어머니께서도 젊었을 적에는 고등어가 너무 불쌍해서 드시질 못했다는 얘기를 듣고 쉔텔이 웃음을 찾았답니다.

손질한 양파, 당근, 무, 호박, 표고버섯에

멸치액젓3tbsp, 간장 5tbsp, 정종 2tbsp, 매실액 2tbsp, 설탕 1tbsp, 고춧가루 3tbsp, 소금 1/2tbsp로 된 양념을 넣고 잘 섞어서 버무려 줍니다. 간장이나 소금 설탕은 기호에 맞게 더 넣으셔도 덜 넣으셔도 됩니다. 맛을 보면서 조리해주세요.

꽃게에는 철분, 칼슘, 인 등 풍부한 무기질과 함황아미노산(타우린, 메티오닌, 시스틴),  키토산등이  들어있는데요, 골다공증과 이뇨작용, 간장과 알콜해독(숙취해소)에 아주 좋다고 합니다. 맛도 좋고 건강에도 좋은 웰빙푸드죠!!

건강한 음식과 오늘도 좋은 하루 되시길^^

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